Czy woda w firmie dla pracowników jest obowiązkowa? Co mówi BHP w tej kwestii? Jaki wpływ ma woda na nasz organizm i czy warto posiadać dystrybutor filtrujący w firmie?
Na dzień dobry – postawmy sprawę jasno – czysto teoretycznie, zapewnienie stałego dostępu do wody dla pracowników (np. fabryki, biura), klientów (dystrybutory w placówkach medycznych, salonach masażu czy fryzjerskich), gości (hotele, restauracje – szeroko pojęta branża HoReCa) nie ma najwyższego priorytetu w bieżącej działalności firmy 😉
Czy to jednak oznacza, że taki temat możemy totalnie odpuścić? Otóż nie, i jeśli o tym nie wiesz – warto byś nasz wpis przeczytał do końca.
Zacznijmy od kwestii zapewnienia wody pracownikom firmy. Podzielmy jednak ten temat uczciwie – na to co nakazują przepisy BHP, a na to co podpowiada czysto ludzkie podejście. A przepisy w tej kwestii są nieugięte i sprowadzają się do kilku zapisów:
Na każdym pracodawcy ciąży obowiązek, aby zapewnić napoje dla pracowników, jeśli pracują w warunkach uciążliwych. Napoje w postaci wody lub innych napojów, zimne lub gorące w zależności od warunków wykonywania pracy, powinny być zapewnione nieodpłatne w ilości zaspakajającej potrzeby waszych pracowników. Napoje muszą być dostępne dla pracowników w ciągu całej zmiany roboczej.
Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów określa rodzaje napojów oraz warunki, jakie powinny zostać spełnione. Oto i one:
- Warunki dla gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT – wyrażanego w stopniach Celsjusza) powyżej 25°C,
- Warunki dla zimnego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej powietrza (inaczej WCI) powyżej 1.000,
- przy pracach na przestrzeni otwartej przy temperaturze powyżej 25°C lub poniżej 10°,
- przy pracach wymagających wysiłku fizycznego, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny w organizmie powyżej 1.500 kcal (6.280 kJ) u mężczyzn i 1.000 kcal (4.187 kJ) u kobiet
- na stanowiskach pracy, przy których spowodowana warunkami atmosferycznymi temperatura przekracza 28°C
Możemy podsumować to następująco: W okresie letnim, napoje, a więc m.in. woda powinna być zapewniona wszystkim pracownikom, gdy:
– Praca odbywa się na zewnątrz, gdy temperatura przekracza 25°C
– Praca wykonywana jest wewnątrz budynku, a temperatura w nim przekracza 28°C
Dostęp do napojów wymaganych przez prawo BHP omówiliśmy, a co naszym zdaniem powinno mówić czysto ludzkie podejście w kwestii wody dla pracowników? Wystarczy spojrzeć na listę korzyści, jakie czyni woda w organizmie człowieka.
- Uczucie pragnienia to pierwszy sygnał dla nas, iż niewielkie odwodnienie (1-3%) ma już miejsce. Odwodnienie na poziomie 2-3% może powodować zaburzenie procesów pamięci krótkoterminowej, znużenie, zmęczenie oraz obniżenie funkcji poznawczych i umysłowych, a więc senność i rozkojarzenie. Odwodnienie może także powodować i zaostrzać bóle głowy oraz migrenę.
- Woda jest elementem niezbędnym do prawidłowego procesu trawienia.
- Usuwa szkodliwe toksyny oraz szkodliwe produkty przemiany materii.
- Wypicie dwóch szklanek wody przed posiłkiem znacząco poziom sytości, czyli jemy mniej.
Innych korzyści jest tak wiele, że z pewnością poświęcimy temu na naszym blogu niejeden wpis. Niemniej – trzeba pamiętać, iż woda powinna mieć odpowiednią jakość, co wcale nie jest tak oczywistą kwestią jak wielu się wydaje, dlatego właśnie każdy dystrybutor wody ROSA posiada zestaw filtrów uzdatniających wodę – dzięki czemu do kubeczka trafia tylko przefiltrowana, czysta woda.
Wątek wody dla pracowników chyba już omówiliśmy. W kolejnym wpisie przeczytać o wodzie dla klientów i korzyściach z tym związanych.