ROSA BLOG #3: Woda dla pracowników. Czy woda w firmie jest potrzebna?

Czy woda w firmie dla pracowników jest obowiązkowa? Co mówi BHP w tej kwestii? Jaki wpływ ma woda na nasz organizm i czy warto posiadać dystrybutor filtrujący w firmie?

Na dzień dobry – postawmy sprawę jasno – czysto teoretycznie, zapewnienie stałego dostępu do wody dla pracowników (np. fabryki, biura), klientów (dystrybutory w placówkach medycznych, salonach masażu czy fryzjerskich), gości (hotele, restauracje – szeroko pojęta branża HoReCa) nie ma najwyższego priorytetu w bieżącej działalności firmy 😉

Czy to jednak oznacza, że taki temat możemy totalnie odpuścić? Otóż nie, i jeśli o tym nie wiesz – warto byś nasz wpis przeczytał do końca.

Zacznijmy od kwestii zapewnienia wody pracownikom firmy. Podzielmy jednak ten temat uczciwie – na to co nakazują przepisy BHP, a na to co podpowiada czysto ludzkie podejście. A przepisy w tej kwestii są nieugięte i sprowadzają się do kilku zapisów:

Na każdym pracodawcy ciąży obowiązek, aby zapewnić napoje dla pracowników, jeśli pracują w warunkach uciążliwych. Napoje w postaci wody lub innych napojów, zimne lub gorące w zależności od warunków wykonywania pracy, powinny być zapewnione nieodpłatne w ilości zaspakajającej potrzeby waszych pracowników. Napoje muszą być dostępne dla pracowników w ciągu całej zmiany roboczej.

Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów określa rodzaje napojów oraz warunki, jakie powinny zostać spełnione. Oto i one:

  1. Warunki dla gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT – wyrażanego w stopniach Celsjusza) powyżej 25°C,
  2. Warunki dla zimnego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej powietrza (inaczej WCI) powyżej 1.000,
  3. przy pracach na przestrzeni otwartej przy temperaturze powyżej 25°C lub poniżej 10°,
  4. przy pracach wymagających wysiłku fizycznego, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny w organizmie powyżej 1.500 kcal (6.280 kJ) u mężczyzn i 1.000 kcal (4.187 kJ) u kobiet
  5. na stanowiskach pracy, przy których spowodowana warunkami atmosferycznymi temperatura przekracza 28°C

Możemy podsumować to następująco:  W okresie letnim, napoje, a więc m.in. woda powinna być zapewniona wszystkim pracownikom, gdy:
– Praca odbywa się na zewnątrz, gdy temperatura przekracza 25°C
– Praca wykonywana jest wewnątrz budynku, a temperatura w nim przekracza 28°C

Dostęp do napojów wymaganych przez prawo BHP omówiliśmy, a co naszym zdaniem powinno mówić czysto ludzkie podejście w kwestii wody dla pracowników? Wystarczy spojrzeć na listę korzyści, jakie czyni woda w organizmie człowieka.

  1. Uczucie pragnienia to pierwszy sygnał dla nas, iż niewielkie odwodnienie (1-3%) ma już miejsce. Odwodnienie na poziomie 2-3% może powodować zaburzenie procesów pamięci krótkoterminowej, znużenie, zmęczenie oraz obniżenie funkcji poznawczych i umysłowych, a więc senność i rozkojarzenie. Odwodnienie może także powodować i zaostrzać bóle głowy oraz migrenę.
  2. Woda jest elementem niezbędnym do prawidłowego procesu trawienia.
  3. Usuwa szkodliwe toksyny oraz szkodliwe produkty przemiany materii.
  4. Wypicie dwóch szklanek wody przed posiłkiem znacząco poziom sytości, czyli jemy mniej.

Innych korzyści jest tak wiele, że z pewnością poświęcimy temu na naszym blogu niejeden wpis. Niemniej – trzeba pamiętać, iż woda powinna mieć odpowiednią jakość, co wcale nie jest tak oczywistą kwestią jak wielu się wydaje, dlatego właśnie każdy dystrybutor wody ROSA posiada zestaw filtrów uzdatniających wodę – dzięki czemu do kubeczka trafia tylko przefiltrowana, czysta woda.

Wątek wody dla pracowników chyba już omówiliśmy. W kolejnym wpisie przeczytać o wodzie dla klientów i korzyściach z tym związanych.